$('#file-upload').bind('change', function() { var fileName = ''; fileName = $(this).val(); $('#file-selected').html(fileName); })

Wat er gebeurt wanneer je gezamenlijk besluit iedereen een kans te geven, dat zie je bij Nobels Group in Noordwijkerhout. De internationaal toonaangevende onderneming op het gebied van automatiseringssystemen voor de land- en tuinbouw is zich bewust van haar voorbeeldfunctie. Met de arbeidsexperts van Provalu hebben ze een partnership opgebouwd dat laat zien dat zakelijk en sociaal personeelsbeleid prima samengaat. Een rondetafelgesprek met Jolanda Hoogervorst, Ramon Kocken, Ingrid Kuijt en Erik Don over de waarde van werk.

“We verkopen natuurlijk automatiseringssystemen, maar het gaat uiteindelijk om de mensen die bij ons werken, zij maken het verschil”, start Jolanda, HR Manager bij Nobels Group. “Daarbij kijken we naar harde en zachte skills. We hanteren een inclusief personeelsbeleid en een veilige en prettige werksfeer vinden wij bij Nobels Group essentieel. Alles wat we doen, verloopt via een aantal kernwaarden: Wederzijds Respect, Creativiteit, Waarde toevoeging en Plezier. Wij bieden bij het invullen van onze vacatures ook mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ een mogelijkheid. Dat we daarvoor bij één loket van Provalu terechtkunnen, is echt een uitkomst. In het vaak ondoorgrondelijke woud van wet- en regelgeving, (uitkerings)instanties, subsidies en voorwaarden is het heerlijk om alles kwijt te kunnen bij een expert als Provalu. Samen met Ingrid, Sales- en Accountmanager bij Provalu, heb ik een pilot opgestart waarbij we heel kritisch keken naar wie we nodig hadden. Die mensen hebben we uitgenodigd voor een kennismaking en een rondleiding op de werkvloer bij Ramon, onze Production Manager, zodat ze meteen een concreet beeld van het werk kregen en hun vragen konden stellen. Uiteindelijk heeft iedereen talenten, en Ingrid heeft ons enorm geholpen dat om te zetten in mensen van waarde voor Nobels Group.”

 

Duurzame arbeidsrelaties

“Dat vind ik natuurlijk fijn om te horen”, gaat Ingrid verder. “We zijn hét verbindingscentrum voor partners en werkgevers in de Kust-, Duin- en Bollenstreek, voortgekomen uit het samengaan van MareGroep en Servicepunt Werk. We zetten ons in om gemotiveerde werkgevers en potentiële werknemers duurzaam bij elkaar te brengen. Door professionele begeleiding, scholing en met meedenken en ontzorgen. We zijn bij de invulling van personeelsvragen creatief. Misschien is iemand niet geschikt voor de hele functie, maar wel voor een gedeelte ervan. Door de functie in stukken te hakken (het zogenaamde ‘job-carven’) komen er vaak hele interessante mogelijkheden. En kun je mensen laten doen waar ze écht goed in zijn en waar ze plezier in hebben. Daarbij kun je ook rentabiliteit en duurzaamheid toevoegen. Als je een specialist het specialistische laat doen en de rest over laat aan anderen, scheelt dat vaak in kosten. Dat er aan vier van de negen initiële potentials in het traject bij Nobels Group een vast arbeidscontact is overhandigd, daar zijn we echt enorm trots op.”

 

Iedereen met plezier op de vloer

Production Manager Ramon maakt de voordelen van een inclusief personeelsbeleid dagelijks op de werkvloer mee. “Het is ontzettend gaaf om te zien hoe alle nieuwkomers bij ons omarmd worden. Ik had verwacht dat de verschillende talen, culturen of afkomsten veel meer samen zouden optrekken en dat er eilandjes zouden ontstaan. Niets is minder waar, iedereen is betrokken bij elkaar en helpt elkaar. Persoonlijk heb ik afscheid genomen van de ‘zo doen we het hier altijd’ mentaliteit. Nobels Group is continu bezig om het werk toegankelijker te maken voor iedereen. Ongeacht zijn of haar beheersing van de taal, kennisniveau of ervaring. Zo hebben we bijvoorbeeld onze werkinstructies van puur tekst naar een instructie met meer beelden omgezet. 

‘Mensen laten doen waar ze écht goed in zijn is onze kracht’

Bij dat proces loop je tegen zaken aan die voor verbetering vatbaar waren. Zo helpen we elkaar allemaal verder. Het is prettig om extra begeleiding vanuit Provalu te krijgen. We zijn tenslotte een commercieel bedrijf en de productie moet doorgaan.”

 

Sociaal werk biedt verrassende mogelijkheden

 “Sociaal werkgeverschap lijkt beperkingen te geven, maar dat is echt achterhaald”, geeft Erik Don, Sales- en Accountmanager bij Provalu, aan. “Juist in onze samenwerking met Nobels Group zie je hoe breed de mogelijkheden zijn van het personeel én worden de voordelen voor een werkgever duidelijk. Voor Nobels Group verzorgen wij zowel de productie van o.a. schakelkasten binnen onze beschutte werkomgeving in Voorhout én zetten wij mensen in bij hen op de werkvloer. Zo kan iemand die een beschutte werkplek nodig heeft aan de slag met uitdagend en waardevol werk bij Provalu én kunnen mensen die willen werken, maar hierbij begeleiding nodig hebben, aan de slag bij een hartstikke mooi bedrijf.

Als ik zie met hoeveel plezier en trots onze medewerkers op de assemblageafdeling de schakelkasten van Nobels Group in elkaar zetten, word ik zelf ook blij. Of als ik hoor met hoeveel vreugde ze hier in Noordwijkerhout op de vloer staan. Wat mij betreft is dát de meerwaarde van onze samenwerking!”

 

Share This