$('#file-upload').bind('change', function() { var fileName = ''; fileName = $(this).val(); $('#file-selected').html(fileName); })
Ronald Moerings Foundation

Ronald Moerings Foundation

Onze collega’s van Javo zijn trotse sponsor van de Ronald Moerings Foundation (RMF) en steunen sinds 2016 hun strijd tegen kanker door bij te dragen aan inspirerende projecten.

Een van de recente initiatieven is de vergroening van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Het doel is niet alleen om een visueel aantrekkelijke omgeving te creëren, maar ook om een rustgevende ruimte te bieden voor patiënten, hun naasten en de medewerkers van het ziekenhuis.

De kracht van planten in zorgomgevingen is door talloze wetenschappelijke onderzoeken bevestigd en draagt bij aan het herstel en welzijn van patiënten en bezoekers. Meer weten over de projecten van de Ronald Moerings Foundation en hun positieve impact? Lees het volledige persbericht hieronder.

‘Oppotmachine-pionier’ Javo sluit zich aan bij branchevereniging  AVAG

‘Oppotmachine-pionier’ Javo sluit zich aan bij branchevereniging  AVAG

Ook Javo sluit zich aan bij de groep tuinbouwtoeleveranciers die lid zijn van AVAG. Het bedrijf uit Noordwijkerhout is wereldwijd vooral een bekende naam in oppotmachines. Inmiddels is het leveringsprogramma veel breder, met onder meer trayautomatisering, transportsystemen en robotsystemen. Die vinden hun weg naar meer dan zestig verschillende landen. Cindy van Nobelen, Javo’s Marketing Manager: ‘Door samen te werken binnen AVAG kunnen we de leidende positie van Nederland als tuinbouwland verstevigen.’

Javo is onderdeel van de Nobels Group, een familiebedrijf in Noordwijkerhout met 120 medewerkers. Onder de paraplu van de groep vallen ook de merken Nobels, Javo International en Agro Techniek. Zowel de innovatie, engineering als productie vinden plaats in eigen huis.

De recht-toe-recht-aan potmachine die eind jaren 60 voor het eerst het licht zag, is technologisch ver geëvolueerd. Cindy: ‘Al blijven het voor een groot deel mechanische machines. Wel werken we steeds meer met geavanceerde besturingen, zodat we onze machines kunnen koppelen aan andere systemen bij de kweker. De robotisering vind je vooral in de interne logistiek terug, onder meer om planten wijder te zetten en in afleversystemen.’

Derde generatie

Intussen is de derde generatie Van Nobelen toegetreden tot het bedrijf, bestaande uit drie zussen: Cindy, Patricia (Executive Assistant) en Chantal (Quality Manager). Samen met Koos de Vink (CEO) en Ber van Nobelen zijn de aandelen zijn in vijf gelijke delen verdeeld. Koos en Ber vormen samen het bestuur, terwijl de drie dochters alle vrijheid krijgen om zich verder in het bedrijf te ontwikkelen.

Wereldwijd dealernetwerk


Vanuit Noordwijkerhout gaat een groot deel van de productie de hele wereld over. In de Verenigde Staten heeft Javo een eigen vestiging. In andere belangrijke tuinbouwmarkten wordt samengewerkt met dealers, ook voor service en onderhoud. Cindy: ‘We hebben de focus gericht op uitbreiding van het dealernetwerk. Hier investeren wij actief in, onder meer door ondersteuning op beurzen en trainingen van de sales- en servicemedewerkers. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we in meer landen lokaal vertegenwoordigd zijn.’

AVAG: ‘Leren van elkaar’

Met de toetreding tot AVAG wil Javo de samenwerking binnen de Nederlandse tuinbouw stimuleren. ‘Wij zien Nederland toch wel als de leidende tuinbouwnatie in de wereld. Door meer met elkaar samen te werken, kunnen we die leidende positie behouden en zelfs verbeteren.’ Haar verwachtingen van het AVAG-lidmaatschap? ‘Door bedrijven in dezelfde branche bijeen te brengen leer je van elkaar. Je hoort wat de pijnpunten bij andere bedrijven zijn en hoe zij daarmee omgaan. En buiten het enorme netwerk dat je door het lidmaatschap opbouwt, verwacht ik dat de projectgroepen en werkgroepen ook heel interessant kunnen zijn. Je weet daardoor nog beter wat er in de markt speelt en hoe anderen bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen. Hier dragen wij graag ons steentje aan bij.’

Over AVAG

In ruim 60 jaar tijd is AVAG uitgegroeid van een vereniging voor kassenbouwers tot een platform voor bedrijven die internationaal actief zijn in de glastuinbouw. Die kunnen bij AVAG rekenen op ondersteuning op het gebied van innovaties, kwaliteit, internationalisering en arbeidsmarkt. AVAG is initiatiefnemer van HortiQ,  het onafhankelijke en objectieve kwaliteitssysteem voor kassenbouwers, installatiebedrijven en andere toeleveranciers aan de glastuinbouw.

 

De kernwaarden van Nobels Group zijn onwrikbaar

De kernwaarden van Nobels Group zijn onwrikbaar

Als CEO van Nobels Group deelt Koos de Vink graag hoe wij de kracht van onze kernwaarden omarmen in alles wat we doen. Het zijn meer dan alleen richtlijnen; ze vormen de basis van onze besluitvorming en beïnvloeden elk aspect van onze activiteiten. Dit is niet alleen belangrijk binnen onze teams, maar ook in de interacties met al onze stakeholders.

In alles wat we doen zie je deze belangrijke waarden terug en onze medewerkers krijgen op deze manier maximaal de ruimte om zich te ontwikkelen. De bandbreedte is bij ons zo groot mogelijk, echter de kernwaarden zijn onwrikbaar.

Wederzijds respect

Iedereen in de organisatie is even belangrijk. Dit kun je alleen maar bereiken als je respectvol met elkaar omgaat. Dit is wat wij van iedere medewerker binnen de organisatie eisen en wij gaan ervan uit dat iedere medewerker ook zo met onze klanten, leveranciers en overige relaties om gaat. Over het algemeen krijg je het dan vanzelf ook weer terug.

Creativiteit

We moedigen continu aan om “out-of-the-box” te denken en creatieve oplossingen te zoeken. Het is letterlijk verboden om welk nieuw idee dan ook direct af te serveren. Antwoorden als “dat doen we al 10 jaar zo” worden sowieso beantwoord met “dan zijn we dus 8 jaar te laat met veranderen”.

Waarde toevoeging

Elke medewerker voegt waarde toe en mag zich daar ook bewust van zijn. Het is simpelweg veel prettiger om je waardevol te voelen. Naast een goede financiële beloning en passende arbeidsvoorwaarden, streven wij er vooral naar dat de medewerkers het zinvol vinden om naar hun werk te gaan. Zo kom je ook als bedrijf verder.

Plezier

Wij geloven dat plezier in het werk cruciaal is voor het welzijn van onze medewerkers en de algehele sfeer binnen ons bedrijf. Als we met zijn allen bewust met bovenstaande punten bezig zijn, zal het plezier alleen maar verder groeien. Dit vragen wij van iedereen en daar ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor.

Samenvattend; we kunnen elkaars creativiteit alleen maximaal benutten en stimuleren, als we respectvol met elkaar omgaan en elk (nieuw) idee serieus nemen. Als iedereen dit continu doet, zal elke medewerker op zijn manier in staat zijn om waarde toe te voegen. Dit leidt uiteindelijk tot plezier en draagt bij aan ons gezamenlijke succes.

Derde generatie Van Nobelen neemt plaats in familiebedrijf

Derde generatie Van Nobelen neemt plaats in familiebedrijf

van één naar vijf aandeelhouders

Op 20 oktober maakt Ber van Nobelen bekend dat hij plaats maakt voor de derde generatie Van Nobelen. Daarbij worden de aandelen in vijf gelijke delen verdeeld. Samen met de huidige CEO Koos de Vink vormt Ber van Nobelen het bestuur, terwijl zijn drie dochters Cindy, Patricia en Chantal zich in de komende jaren verder zullen ontwikkelen in het bedrijf. De nieuwe generatie heeft nieuwe plannen maar koestert de status van familiebedrijf waar de focus ligt op zorg voor haar medewerkers, klantspecifieke oplossingen en het waarborgen van de continuïteit op lange termijn.

Nobels Group is opgericht in 1955 door Arnold van Nobelen en werd uiteindelijk in 2007 overgenomen door zijn zoon Ber van Nobelen. Anno 2022 omvat Nobels Group de merken: Nobels, Javo, Javo International en Agro Techniek. Hiermee bedient het wereldwijd de land- en tuinbouwsector met uiteenlopende automatiseringsoplossingen om efficiënter en veiliger te werken met een verdere verbetering van de kwaliteit.

 

Tijd voor de nieuwe generatie

In 2017 sloot Koos de Vink aan als Managing Director bij Ber. In korte tijd ontstond er een solide samenwerking met een 100% vertrouwen in elkaar. Sinds een paar jaar werken ook de drie dochters van Ber in het bedrijf. Niet verplicht, maar omdat zij haarscherp in de gaten hadden dat het bedrijf uitzonderlijke kansen biedt voor alle werknemers.

Op basis van kwaliteit en persoonlijke voorkeur, vervult Cindy de functie van Marketing Manager, Chantal is sinds kort de nieuwe Kwaliteitsmanager terwijl Patricia met De Vink werkt als Executive Assistant. “Bijzonder hoe dit als ‘vanzelf’ is gelopen en de drie dames elkaar naadloos aanvullen” geeft Koos de Vink aan. “Voor Ber het optimale moment om terug te treden uit het bedrijf.”

 

Rolverdeling

De aandelen worden gelijk verdeeld over Ber, Koos en de drie dochters. Daarbij vormen Koos de Vink en Ber van Nobelen het bestuur terwijl de drie dochters alle ruimte krijgen – zonder opgelegd doel of drempel – om zich verder in het bedrijf te ontwikkelen.

Cindy: “We zullen het bedrijf continu blijven positioneren met het oog op de toekomst. En dan heb ik het niet alleen over technische kwaliteit maar ook over respect, trots en plezier in het werk. Daarbij staat voorop dat we een familiebedrijf zijn én blijven met alle voordelen die daarbij horen. We focussen niet op kortetermijnwinsten, wél op het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf op lange termijn.

Dat betekent ook dat we maximaal investeren in onze mensen. Iedereen heeft hier alle ruimte en mogelijkheden zich te ontwikkelen en dat vertaalt zich vanzelf terug in innovatief vermogen en de ambitie om van iedere opdracht een succes te maken. Bovendien in een uitstekende werksfeer waarin ook stagiaires en beginners direct het maximale uit zichzelf kunnen halen.”

 

Toekomst

Het nieuwe ‘team’ is klaar voor de toekomst. Met een wel heel optimale combinatie van leeftijd, ervaring, competenties en interesses bovendien in staat de innovatiekracht en groeipotentie van het bedrijf verder te versterken.

 

Zakelijk en sociaal gaat prima samen!

Zakelijk en sociaal gaat prima samen!

Wat er gebeurt wanneer je gezamenlijk besluit iedereen een kans te geven, dat zie je bij Nobels Group in Noordwijkerhout. De internationaal toonaangevende onderneming op het gebied van automatiseringssystemen voor de land- en tuinbouw is zich bewust van haar voorbeeldfunctie. Met de arbeidsexperts van Provalu hebben ze een partnership opgebouwd dat laat zien dat zakelijk en sociaal personeelsbeleid prima samengaat. Een rondetafelgesprek met Jolanda Hoogervorst, Ramon Kocken, Ingrid Kuijt en Erik Don over de waarde van werk.

“We verkopen natuurlijk automatiseringssystemen, maar het gaat uiteindelijk om de mensen die bij ons werken, zij maken het verschil”, start Jolanda, HR Manager bij Nobels Group. “Daarbij kijken we naar harde en zachte skills. We hanteren een inclusief personeelsbeleid en een veilige en prettige werksfeer vinden wij bij Nobels Group essentieel. Alles wat we doen, verloopt via een aantal kernwaarden: Wederzijds Respect, Creativiteit, Waarde toevoeging en Plezier. Wij bieden bij het invullen van onze vacatures ook mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ een mogelijkheid. Dat we daarvoor bij één loket van Provalu terechtkunnen, is echt een uitkomst. In het vaak ondoorgrondelijke woud van wet- en regelgeving, (uitkerings)instanties, subsidies en voorwaarden is het heerlijk om alles kwijt te kunnen bij een expert als Provalu. Samen met Ingrid, Sales- en Accountmanager bij Provalu, heb ik een pilot opgestart waarbij we heel kritisch keken naar wie we nodig hadden. Die mensen hebben we uitgenodigd voor een kennismaking en een rondleiding op de werkvloer bij Ramon, onze Production Manager, zodat ze meteen een concreet beeld van het werk kregen en hun vragen konden stellen. Uiteindelijk heeft iedereen talenten, en Ingrid heeft ons enorm geholpen dat om te zetten in mensen van waarde voor Nobels Group.”

 

Duurzame arbeidsrelaties

“Dat vind ik natuurlijk fijn om te horen”, gaat Ingrid verder. “We zijn hét verbindingscentrum voor partners en werkgevers in de Kust-, Duin- en Bollenstreek, voortgekomen uit het samengaan van MareGroep en Servicepunt Werk. We zetten ons in om gemotiveerde werkgevers en potentiële werknemers duurzaam bij elkaar te brengen. Door professionele begeleiding, scholing en met meedenken en ontzorgen. We zijn bij de invulling van personeelsvragen creatief. Misschien is iemand niet geschikt voor de hele functie, maar wel voor een gedeelte ervan. Door de functie in stukken te hakken (het zogenaamde ‘job-carven’) komen er vaak hele interessante mogelijkheden. En kun je mensen laten doen waar ze écht goed in zijn en waar ze plezier in hebben. Daarbij kun je ook rentabiliteit en duurzaamheid toevoegen. Als je een specialist het specialistische laat doen en de rest over laat aan anderen, scheelt dat vaak in kosten. Dat er aan vier van de negen initiële potentials in het traject bij Nobels Group een vast arbeidscontact is overhandigd, daar zijn we echt enorm trots op.”

 

Iedereen met plezier op de vloer

Production Manager Ramon maakt de voordelen van een inclusief personeelsbeleid dagelijks op de werkvloer mee. “Het is ontzettend gaaf om te zien hoe alle nieuwkomers bij ons omarmd worden. Ik had verwacht dat de verschillende talen, culturen of afkomsten veel meer samen zouden optrekken en dat er eilandjes zouden ontstaan. Niets is minder waar, iedereen is betrokken bij elkaar en helpt elkaar. Persoonlijk heb ik afscheid genomen van de ‘zo doen we het hier altijd’ mentaliteit. Nobels Group is continu bezig om het werk toegankelijker te maken voor iedereen. Ongeacht zijn of haar beheersing van de taal, kennisniveau of ervaring. Zo hebben we bijvoorbeeld onze werkinstructies van puur tekst naar een instructie met meer beelden omgezet. 

‘Mensen laten doen waar ze écht goed in zijn is onze kracht’

Bij dat proces loop je tegen zaken aan die voor verbetering vatbaar waren. Zo helpen we elkaar allemaal verder. Het is prettig om extra begeleiding vanuit Provalu te krijgen. We zijn tenslotte een commercieel bedrijf en de productie moet doorgaan.”

 

Sociaal werk biedt verrassende mogelijkheden

 “Sociaal werkgeverschap lijkt beperkingen te geven, maar dat is echt achterhaald”, geeft Erik Don, Sales- en Accountmanager bij Provalu, aan. “Juist in onze samenwerking met Nobels Group zie je hoe breed de mogelijkheden zijn van het personeel én worden de voordelen voor een werkgever duidelijk. Voor Nobels Group verzorgen wij zowel de productie van o.a. schakelkasten binnen onze beschutte werkomgeving in Voorhout én zetten wij mensen in bij hen op de werkvloer. Zo kan iemand die een beschutte werkplek nodig heeft aan de slag met uitdagend en waardevol werk bij Provalu én kunnen mensen die willen werken, maar hierbij begeleiding nodig hebben, aan de slag bij een hartstikke mooi bedrijf.

Als ik zie met hoeveel plezier en trots onze medewerkers op de assemblageafdeling de schakelkasten van Nobels Group in elkaar zetten, word ik zelf ook blij. Of als ik hoor met hoeveel vreugde ze hier in Noordwijkerhout op de vloer staan. Wat mij betreft is dát de meerwaarde van onze samenwerking!”

 

Het familiebedrijf: Nobels Group

Het familiebedrijf: Nobels Group

“De beste manier om voor het peloton uit te fietsen, is door te demarreren”

Veel metalektrobedrijven zijn echte familiebedrijven, die van generatie op generatie overgaan. Wat maakt deze bedrijven onderscheidend? Kijken zij anders naar de toekomst? En wordt er op een andere manier met werknemers omgegaan? In de serie ‘Het familiebedrijf’ dit keer het woord aan Koos de Vink, Managing Director van Nobels Group.

Hoe heeft Nobels zich in de loop der jaren ontwikkeld?

“De geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug naar 1955. In dat jaar werd Nobels machinefabriek opgericht door Arnold van Nobelen. Hij ontwikkelde een sorteermachine en later een plant- en rooimachine voor de bollenteelt. In de jaren zestig kwamen we in contact met het bedrijf Javo en werd de productie uitgebreid met diverse machines voor de tuinbouw. In de jaren daarna groeide die samenwerking en in 2000 nam Nobels uiteindelijk Javo over. Onder de paraplu van Nobels Group vallen inmiddels een aantal bedrijven: Nobels, Javo, Javo International en Agro Techniek. Met onze potmachines voor tuinbouwbedrijven zijn we wereldmarktleider.”

Heeft een familiebedrijf een andere cultuur?

“Ja, dat ervaar ik wel zo. Ber van Nobelen, de zoon van oprichter Arnold, is nog altijd honderd procent eigenaar. Daarnaast werken ook vijf familieleden, waaronder drie dochters van de huidige eigenaar, nu voor het bedrijf. Hoewel Nobels is gegroeid naar 120 medewerkers, is de sfeer toch heel anders dan bij bijvoorbeeld een multinational. Niet het rendement op korte termijn, maar de continuïteit van het bedrijf is het uitgangspunt. Er wordt veel geherinvesteerd en innovatie heeft een belangrijke plaats. We hebben diverse innovatieteams, waarbij Ber van Nobelen als adviseur betrokken is. Door te innoveren willen we voorop blijven lopen in de markt. Immers: de beste manier om voor het peloton uit te fietsen, is door te demarreren.”

Gaat een familiebedrijf anders met zijn werknemers om?

“Daar ben ik van overtuigd. We willen een goede werkgever zijn voor onze mensen. Want je kunt een mooi pand hebben met mooie machines, maar zonder de mensen is dat allemaal niets waard. Zij maken ons bedrijf. Je ziet met name bij jongere generatie dat ze andere wensen hebben. Het salaris is niet meer leidend. Ze willen van betekenis kunnen zijn en hechten veel belang aan ontwikkel- en groeimogelijkheden.”

Lukt het Nobels om die jongeren aan te trekken?

“Ja, dat lukt ons. De afgelopen tijd zijn we met een verjongingsproces bezig geweest. We hadden relatief veel oudere medewerkers en daar wilden we verandering in brengen. Want de jongere generatie hebben we nodig om ons bedrijf klaar te maken voor de toekomst. De kunst is om de ervaren medewerkers te laten samenwerken met de jongeren. Dat is een mooie uitdaging.”

Maar lukt het ook om ze voor het bedrijf te behouden?

“Gelukkig wel. Ons bedrijf heeft voldoende omvang, zodat nieuwe en bestaande medewerkers intern carrièrestappen kunnen maken. Iedereen met potentie kan hier groeien, ook al is hij of zij nog relatief jong. Ons managementteam heeft een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Een jongen die op zijn 20e bij ons kwam stage lopen, is nu twee jaar later productiemanager. Wij bieden jonge medewerkers échte kansen. Voor iedereen die bij ons binnenkomt, is er een ontwikkelplan. Gericht op de ontwikkeling van kennis, persoonlijke vaardigheden en op persoonlijke ontwikkeling. Het is onze doelstelling dat in 2023 zeventig procent van onze medewerkers op een of andere manier iets geleerd heeft. Alles vanuit het idee dat als je groeit, je gelukkiger wordt.”

Neemt het belang van de zogenaamde 21st century skills toe?

“Ja, die neemt toe. Vroeger maakte we een relatief eenvoudige potmachine. Nu komt er veel technologie bij kijken. Klanten verwachten niet alleen een machine, maar willen hun proces kunnen sturen met data. Het gaat dus niet meer alleen om het leveren van een machine aan een klant, maar over totaaloplossingen. Dan is het belangrijk dat medewerkers creatief kunnen meedenken, goed kunnen samenwerken, over probleemoplossend vermogen beschikken en in staat zijn goed te communiceren. Dus die 21st century skills zijn wezenlijk.”

Heeft uw bedrijf een goede relatie met onderwijsinstellingen?

“Ja, die relatie vinden wij heel belangrijk. We hebben bbl’ers rondlopen en bieden mogelijkheden voor stage- en afstudeeropdrachten. En we werken samen met scholen voor de bij- en opscholing van onze medewerkers. Daarnaast hebben we samen met een aantal andere bedrijven uit de regio de ‘Techniekfabriek’ opgezet, om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. Op één dag doen ze dan alle bedrijven aan en krijgen ze een kijkje in de keuken. Onlangs was er in Leiden ook een banenmarkt, die echt gericht was op jongeren. Zestig jongeren hadden interesse in Nobels, die hebben we vervolgens een rondleiding op ons bedrijf aangeboden. Een aantal daarvan gaat bij ons een opleidingstraject volgen.”

Wat betekent A+O als opleidingsfonds voor uw bedrijf?

“De samenwerking met A+O is voor ons heel waardevol. Zo worden de wervingsactiviteiten in het kader van de ‘Techniekfabriek’ bijvoorbeeld door A+O ondersteund. Verder bezoekt onze HR-manager Jolanda Hoogervorst regelmatig de A+O-workshops, wat altijd weer nieuwe inzichten oplevert. Verder nemen we deel aan de kenniskring van A+O, om zo met andere technische bedrijven kennis te delen. En dankzij de vergoedingen van A+O kunnen we ook maximaal opleiden: we doen al veel op dat gebied, maar dankzij de vergoedingen kunnen we nóg meer doen. Dat is voor ons wezenlijk om onze leidende positie in de markt te kunnen behouden.”

Bekijk het artikel van a+oMetalektro HIER.